Beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Ben jij een ondernemer en geef je vaak advies? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering soms verplicht. Deze verzekering vergoedt schade door beroepsfouten. Iedereen kan een foutje of vergissing maken. Je geeft bijvoorbeeld een verkeerd advies aan een klant, waardoor het computersysteem vastloopt. Dat kost een bedrijf al gauw duizenden euro’s. Op dat moment ben jij daarvoor verantwoordelijk. Je krijgt een hoge schadeclaim in de brievenbus. Het is niet te doen om deze kosten zelf te vergoeden. Gelukkig kun je dan terecht bij je aansprakelijkheidsverzekering. Die vergoedt de schade voor je. Daarnaast krijg je juridische hulp, als dat nodig is. Ook lichamelijke schade door een verkeerde keuze die je maakt, wordt vergoed. Als je in de zorg werkt en verkeerde medicijnen aan een patiënt geeft, heeft dat gevolgen. De patiënt wordt er ziek van. Hij kan zelfs in het ziekenhuis belanden. In dat geval is er letselschade. Maar ook financiële schade. De rekening van het ziekenhuis moet toch ook betaald worden.

Soms is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht

Je hoeft niet altijd persé een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is het wel verstandig om dat te doen. Zeker als je een adviserend beroep hebt. Of als je in de dienstverlening werkt. Soms is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. In sommige beroepen moet je er één afsluiten. Dat is voorgeschreven door bepaalde regels binnen dat beroep. Daarnaast kan een brancheorganisatie je verplichten om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Anders kun je als ondernemer geen lid worden. Het gebeurt ook steeds vaker dat een opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van je eist. Dit wordt beschreven in het contract. De afspraken gaan vooral om de hoogte van het verzekerde bedrag. Dat bedrag ligt bij een brancheorganisatie meestal vast. Bij een opdrachtgever valt er vaak nog over te praten.

Is er ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan verplicht zijn. Zo weet de andere partij zeker dat financiële schade betaald wordt. Daarnaast vragen veel brancheorganisaties of opdrachtgevers ook nog om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die vergoedt de schade aan materialen of personen, die tijdens jouw werk ontstaat. Als je per ongeluk meubels van een klant beschadigt bijvoorbeeld. Of als een bezoeker van je kantoor over een snoer struikelt en zijn been breekt. Deze twee verzekeringen vergoeden samen de meest voorkomende soorten schade. Voor ondernemers zijn ze dus eigenlijk onmisbaar. Sluit op tijd een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Ook al is dat niet verplicht in jouw beroep. Als je geen advies geeft of in de zorg werkt, heb je soms genoeg aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

Wat als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is?

Wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan ga je op zoek naar een goede aanbieder. Op Aansprakelijkheidsverzekering.nl kun je snel en gemakkelijk verschillende verzekeringen vergelijken. Je ziet dan meteen welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij je past. Ook de premie van de verzekering wordt vermeld. Je kunt de verzekering van je keuze direct afsluiten. Aansprakelijkheidsverzekering geeft je onafhankelijk advies. Zo vind je eenvoudig de beste zakelijke en privé aansprakelijkheidsverzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft meestal een lage premie. Toch kun je daarmee een hoog bedrag verzekeren. En dat is ook wel nodig. Bij schadeclaims gaat het vaak om duizenden euro’s. 

Hoe wordt de premie berekend?

De premie van je beroepsaansprakelijkheidsverzekering past bij je situatie. Het beroep waarin je werkt, is belangrijk. Maar ook de omzet van je bedrijf en het jaarloon bepalen de premie. Je kiest zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat is het maximale bedrag dat de verzekering betaalt bij schade. Sommige verzekeraars berekenen een eigen risico. Dat is een bedrag dat je altijd zelf moet betalen. Lees daarom goed de voorwaarden van de verzekering door. Zo weet je welke schade er vergoed wordt. En of je een eigen risico moet betalen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dus niet altijd verplicht. Toch is het wel verstandig om er één af te sluiten. Kijk hiervoor op Aansprakelijkheidsverzekering.nl.

Daarom regelt Nederland een verzekering via onze website
  • Vergelijk eenvoudig en snel aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Direct eenvoudig aanvragen = maandelijks besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten. Consumentenbond logo