Ben je bestuurder van een stichting of vereniging? Dan ben je vooral bezig om veel zaken te regelen. Maar houd je ook rekening met persoonlijke aansprakelijkheid? Als de stichting door verkeerde keuzes van jou in de schulden komt, moet jij betalen. Daarbij wordt dus je eigen geld aangesproken. Het maakt niet uit of je betaald wordt voor je bestuurswerk of niet. Gelukkig kun je je verzekeren tegen deze schade. Daarvoor sluit je een bestuursaansprakelijkheidsverzekering af. Vaak gaat het niet eens om de kosten van de schade zelf. Het zijn vooral de juridische kosten die hoog oplopen. De aansprakelijkheid van een stichting geldt voor het hele bestuur. Daarom zijn alle mensen met een bestuurstaak meeverzekerd. De aansprakelijkheid van een stichting valt niet onder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Sluit daarom op tijd een goede aansprakelijkheidsverzekering voor je vereniging of stichting af.
Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?
Is het echt nodig om een bestuursaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Het gaat toch goed met je stichting? Bovendien doe jij je werk prima. Toch kunnen er dingen mis gaan. Want jij bent verantwoordelijk voor het hele bestuur. Dat betekent dat je ook aansprakelijk bent als een medebestuurder een fout maakt. Daarom is het verstandig om de aansprakelijkheid van je stichting te verzekeren. Zo loop je geen risico dat je privé vermogen in gevaar komt. Een bestuursaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Heeft jouw stichting er nog geen? Denk dan goed na over de gevolgen, die keuzes van het bestuur kunnen hebben. Als die verkeerd uitpakken, draai jij voor de kosten op. Bescherm je zelf daarom tegen de aansprakelijkheid van de stichting.
Wat houdt de aansprakelijkheid van een stichting in?
Als bestuurder van een stichting kun je voor veel fouten aansprakelijk gesteld worden. Als je een te grote investering doet bijvoorbeeld. Of als je medebestuurders niet op hun vingers tikt bij verkeerde beslissingen. En is er wel brandschade, meer geen brandverzekering? Ook dan is de stichting aansprakelijk. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Bij aansprakelijkheid van de stichting doe je een beroep op de verzekering. Tijdens het afsluiten van een bestuursaansprakelijkheidsverzekering wordt een verzekerd bedrag afgesproken. Dat is het maximale bedrag dat de verzekering betaalt. De hoogte van dit bedrag hangt af van de soort stichting of vereniging die je hebt. Zijn er veel medewerkers en veel verplichtingen? Dan zal het verzekerde bedrag hoger worden vastgesteld.
Welke schade wordt vergoed bij aansprakelijkheid van de stichting?
De aansprakelijkheid van een stichting kan vervelende gevolgen hebben. Dat voorkom je met een bestuursaansprakelijkheidsverzekering. Die dekt de kosten van de schade. Je kunt aansprakelijk worden gesteld als je je taken niet goed uitvoert. Of als je een verkeerde beslissing hebt gemaakt. De kosten van de gevolgen worden dan vergoed. Je kunt intern aansprakelijk zijn. Als een medebestuurslid jou aansprakelijk stelt bijvoorbeeld. Maar er is ook externe aansprakelijkheid. Dan komt de schadeclaim van buiten de stichting. De bestuursaansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook juridische hulp. Soms wordt de aansprakelijkheid voor of na het afsluiten van de verzekering ook nog gedekt. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de verzekering door.
De juiste aansprakelijkheidsverzekering vinden
Een bestuursaansprakelijkheidsverzekering dekt niet elke schade. Als je bewust verkeerde keuzes hebt gemaakt, zijn de gevolgen voor jou. Dat geldt ook als je met cijfers hebt geknoeid. Boetes en dwangsommen vallen niet onder de verzekering. Houd ook rekening met een eigen risico. Dat is het bedrag dat je bij schade zelf moet betalen. Wil je weten hoe je de aansprakelijkheid van een stichting verzekert? Vergelijk dan de verschillende mogelijkheden op Aansprakelijkheidsverzekering.nl. Zo zie je direct welke verzekering het beste bij je stichting past. Daarnaast krijg je onafhankelijk advies. Ook voor verzekeringen in je privé situatie.
Als bestuurder kun jij jouw werk goed doen. Jij bent als bestuurder echter ook verantwoordelijk voor de acties van medebestuurders. Maken zij verkeerde keuzes, dan kan de stichting aansprakelijk gesteld worden en dit kan ook vervelende gevolgen hebben voor jouw eigen vermogen. Met een verzekering kun je deze schade voorkomen.
Ja, een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is altijd nodig. Iedereen kan immers een fout maken en er kan altijd iets misgaan. Jij als bestuurder bent dan verantwoordelijk voor de daden van heel het bestuur. Kis je voor een aansprakelijkheidsverzekering, dan komt jouw privé vermogen nooit in gevaar.
Kies je voor een aansprakelijkheidsverzekering, dan is de schade voor de kosten gedekt en vaak is ook juridische ondersteuning dan gedekt. Om precies te weten wat wel en niet gedekt is, is het zaak om altijd de polisvoorwaarden goed door te nemen.