Aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Kleine ongelukken kunnen bij iedereen gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld de nieuwe zonnebril van iemand zijn hoofd stoten, waardoor deze breekt, of je morst wijn op een kleed bij een feestje. Een groot aantal van deze ongelukken zorgen voor een kleine hoeveelheid schade, die je zelf nog wel kunt betalen. Echter, als het om grotere ongelukken gaat waarbij de financiële schade oploopt tot duizenden en misschien wel honderdduizenden euro’s is het toch handig om hiervoor verzekerd te zijn en de kosten te dekken. De verzekering die je hiervoor nodig hebt is de aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Meer uitleg over de aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Met de  aansprakelijkheidsverzekering particulieren  ben je verzekerd voor schade die per ongeluk veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel materiële schade als lichamelijk letsel zijn. In Nederland is het niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, in tegenstelling tot de WA-verzekering, die wel wettelijk verplicht is. Toch kan het heel slim zijn om de aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, waarmee je voor een paar euro per maand meestal voor ruim een miljoen euro dekking ontvangt.

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergelijken

Alle maatschappijen en instanties bieden een aansprakelijkheidsverzekering particulieren aan waardoor er een groot aanbod is om uit te kiezen. Als je verschillende verzekeringen met elkaar gaat vergelijken, kun je er allereerst op letten wat de maximale dekking is, aangezien deze onderling enorm kunnen verschillen. Er wordt aangeraden om voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren een minimale dekking van €1,25 miljoen te kiezen en in sommige gevallen zelfs nog hoger. Daarnaast is het ook nog slim om te kijken naar het eventuele eigen risico en of je dit wel of niet wilt.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren en AVB

De  aansprakelijkheidsverzekering particulieren , de AVP, is speciaal bedoeld voor alleenstaanden of gezinnen. Je kunt vaak zelf kiezen of je alleen jezelf verzekert of ook meer mensen meeverzekert. Bij een gezinsdekking ben je uiteraard zelf verzekerd en daarnaast ook je partner, eventuele kinderen en andere inwonenden van je woning. Ook kun je hierbij je kinderen die al uit huis zijn, verzekeren. Een ander type verzekering is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, ook wel de AVB genoemd, die speciaal gericht is op bedrijven. Deze verzekering is voor bedrijven, waardoor ze verzekerd zijn voor schade die jij als ondernemer, of een van medewerkers, toebrengen aan andere personen. Onder deze dekking vallen meerdere onderdelen, waar je hier meer over te weten kunt komen.

Moet je een aansprakelijkheidsverzekering particulieren afsluiten?

Nee, de aansprakelijkheidsverzekering is zeker niet verplicht. Aan de andere kant is het wel zeer verstandig om deze verzekering af te sluiten. Met een zeer lage premie per maand ben je dan namelijk prima verzekerd voor de schade die jij per ongeluk aanricht bij anderen. het kan dan gaan om materiele maar ook om lichamelijke schade.

Is er alleen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Nee, dat is zeker niet zo. Er is ook een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking. Bij de meeste verzekeraars kun je gewoon zelf bepalen welke mensen jij mee wilt verzekeren, zoals je ook het te verzekeren bedrag in vrijwel alle gevallen prima zelf kunt bepalen.

Op welke manier vind je nou de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Kennis is macht. Lees je dus altijd goed in over deze verzekering. Verder doe je er verstandig aan om de verschillende verzekeringen eerst altijd goed met elkaar te vergelijken. Op basis van dat vergelijk weet je namelijk zeker dat jij de voor jou beste verzekering afsluit.

5/5 - (27 stemmen)
Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo