Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, ook wel de WA verzekering genoemd, is een verplicht type verzekering in Nederland als je bijvoorbeeld een auto- of motorverzekering afsluit. Veel mensen bedoelen eigenlijk een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren als ze praten over de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Echter, dit is niet hetzelfde type verzekering en er zijn een aantal verschillen te bekennen die hieronder verder besproken zullen worden. 

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen

Een  wettelijke aansprakelijkheidsverzekering  is een bij wet verplichte verzekering voor motorvoertuigen. Iedere persoon die een motorvoertuig rijdt moet een WA-verzekering hebben. Maar wat heb je precies aan deze verzekering? Met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering wordt schade vergoed voor de benadeelde partij: degene die schade lijden door het motorvoertuig. Schade aan je eigen voertuig is dus sowieso al niet verzekerd met dit type verzekering. Als je geen  wettelijke aansprakelijkheidsverzekering  hebt afgesloten dan loop je het risico op een hoge boete van het RDW en mag je niet met je auto of ander motorvoertuig de weg op. Bij deze verzekering moet je er wel op letten in welke landen deze geldig is, wat staat vermeld op de groene kaart die je ontvangt.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en AVP

Naast de WA-verzekering bestaat er ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, ook wel de AVP genoemd. Deze verzekering biedt je dekking als je schade bij iemand anders per ongeluk veroorzaakt. Dit hoeft niet per se materiële schade te zijn, maar kan ook lichamelijk letsel zijn. Je kunt hierbij denken aan voorbeelden als dat je een glas wijn omstoot over een dure laptop van een vriend of vriendin, of dat je kind per ongeluk tegen een auto botst en schade veroorzaakt. Het vergelijken van de maatschappijen over dit type verzekering kun je hier doen.

De verschillen met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Zoals hier boven al vermeld is zijn een WA-verzekering en een AVP niet hetzelfde type verzekering en zijn er een aantal belangrijke verschillen op te merken tussen de twee. Allereerst vergoedt een WA-verzekering ook schade bij de benadeelde partij als er opzet in het spel is, terwijl bij de AVP alleen vergoeding wordt gegeven als de schade per ongeluk is toegebracht. Verder is de WA-verzekering voor je motorvoertuig wettelijk verplicht en is het je eigen keuze of je een AVP afsluit. Als laatste is er ook een verschil in premie: waar een AVP maar een paar euro per maand kost, kost een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vaak een stuk hoger en is deze ook afhankelijk van een stuk meer factoren. 

5/5 - (26 stemmen)
Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo