Aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Veel personen zijn vaak in de war over twee typen verzekeringen: de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, de WA verzekering, en de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, de AVP. Deze twee verzekeringen worden vaak door elkaar gebruikt terwijl het toch zeker niet hetzelfde is en er meerdere verschillen zijn. Als je van plan bent om deze aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is het slim om van tevoren je opties goed te bekijken en online de verschillende maatschappijen te vergelijken. Er zijn namelijk verschillen in de hoogte van de premie, het gedekte bedrag en het eventuele eigen risico waar je op kunt letten om de verzekering te vinden die het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit.

Is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor particulieren?

aansprakelijkheidsverzekering verplicht

Er wordt vaak gedacht dat  een aansprakelijkheidsverzekering  verplicht is, terwijl dit helemaal niet het geval is. De WA-verzekering is inderdaad verplicht als je in het bezit bent van een motorvoertuig, maar voor een AVP is het je eigen keuze of je deze wilt afsluiten of niet. Schade die je toebrengt bij anderen is vaak maar klein, maar in sommige gevallen kun je ook per ongeluk een hoop financiële schade veroorzaken als je opeens wijn morst over een hele dure camera of een antieke vaas omstoot. In deze gevallen heb je meestal geen tientallen euro’s thuisliggen om de schade te betalen, waarbij deze verzekering dus zeker van pas kan komen.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht

Zoals hierboven al vermeld staat, is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Als je een motorvoertuig, zoals een auto, bezit, moet je deze verzekering hebben afgesloten voordat je de weg op mag. Dit type verzekering vergoedt schade voor de benadeelde partij, bijvoorbeeld na een groot auto-ongeluk. Je bent hierbij niet verzekerd met je eigen auto, alleen voor de tegenpartij. Deze  wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht  en als je deze niet hebt afgesloten kun je een grote boete verwachten.  

Wat moet je voor een aansprakelijkheidsverzekering doen?

Als je deze verzekering afsluit, zijn er een aantal eisen die je moet nakomen tegenover de maatschappij waarbij je deze hebt afgesloten. Voor de afgesloten aansprakelijkheidsverzekering is het verplicht dat je de premie op tijd betaalt en dat je volledige informatie geeft over jouw situatie. Ook als je situatie verandert, bijvoorbeeld een andere samenstelling van je gezin, dien je die tijdig door te geven aan je verzekeraar. De verzekeraar is met de aansprakelijkheidsverzekering verplicht om de schade goed af te handelen en je te helpen.

Welke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er precies?

Wil je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dan kun je kiezen voor een alleenstaandenverzekering. Je kunt echter ook meteen jouw gezin en jouw huisdieren verzekeren. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij aanricht aan anderen, uiteraard per ongeluk. Deze schade kan zowel materieel als lichamelijk zijn.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht eigenlijk?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Daarover is nogal eens wat verwarring. Dat komt vooral omdat de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor een auto wel ene verplicht karakter heeft. Hoewel niet verplicht, doe je er wel verstandig aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Hoe vind je de voor jou beste aansprakelijkheidsverzekering?

Je vindt de beste verzekering door eerst voldoende informatie in te winnen over deze verzekering Vervolgens ga je de verschillende verzekeraars goed met elkaar vergelijken. Op basis daarvan kun je die verzekering kiezen die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.

5/5 - (25 stemmen)
Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo