Geef je veel advies in je beroep? Dan is een foutje of vergissing heel menselijk. Toch kan zoiets kleins grote gevolgen hebben. Als jij als accountant een verkeerd advies geeft, kan je opdrachtgever veel geld verliezen. En wie is daarvoor aansprakelijk? Dat ben jij, op dat moment. Gelukkig kun je je verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid. Sluit daarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Die dekt vermogensschade of adviesschade. Je opdrachtgever rekent op een goed advies. Daarom zal hij bij financieel verlies jou als deskundige aansprakelijk stellen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade. Het gaat dan om vermogensschade door een vergissing, nalatigheid of onachtzaamheid van jou kant.
Beroepsaansprakelijkheid door financieel verlies
Je kunt dus door een klein foutje veel financiële schade veroorzaken. Maar dat is niet het enige dat mis kan gaan. Ook de gevolgen van adviesschade kunnen groot zijn. Als jij architect bent en een rekenfout maakt, komt het plafond naar beneden en raken de bewoners gewond. Deze letselschade door een verkeerd advies valt ook onder beroepsaansprakelijkheid. Daarom wordt lichamelijke en geestelijke schade door verkeerd advies gedekt door de verzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus geen overbodige luxe. Meestal zijn het schades met grote bedragen. Die kun je nooit uit eigen zak betalen. Zeker niet als je nog maar net bent gestart als ondernemer. Verzeker je beroepsaansprakelijkheid daarom om tijd. Mocht je dan toch een vergissing maken, hoef je niet bang te zijn voor een schadeclaim.
Schadeclaims door beroepsaansprakelijkheid
Steeds vaker worden er schadeclaims ingediend voor beroepsfouten. De rechter wijst deze claims ook steeds vaker toe. Ondernemers komen daardoor voor hoge kosten te staan. Soms lopen deze schadeclaims tot in de duizenden euro’s. Bescherm jezelf hier tegen door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk om de risico’s op een schadeclaim laag te houden. Dat doe je door goede afspraken te maken met je opdrachtgever. Leg deze op papier vast en laat de opdracht ondertekenen. Ook je leveringsvoorwaarden zijn belangrijk. Zorg dat daarin duidelijk aangegeven staat in hoeverre jij verantwoordelijk bent voor zaken. Pas deze voorwaarden dan ook op de juiste wijze toe. En vergeet ook vooral niet je vakkennis op peil te houden. Zo kun je een deskundig advies geven, waar de opdrachtgever beter van wordt.
Heb je ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is zeker aan te raden. Deze verzekering dekt schade aan spullen, maar ook letselschade, die jij of één van je werknemers veroorzaken. Ook de kosten van de gevolgen worden door de verzekering vergoed. Dat geldt niet voor financiële schade of adviesschade. Daarvoor sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Zeker als je een adviserend beroep hebt, is het verstandig je beroepsaansprakelijkheid te verzekeren. Daarvoor moet je in de meeste gevallen wel lid zijn van een branchevereniging. Daarnaast vragen sommige opdrachtgevers naar zo’n verzekering. Ze willen er zeker van zijn dat ze eventuele schade vergoed zullen krijgen. Heb je alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Lees dan goed de voorwaarden. Bekijk goed voor welke schade je zelf verantwoordelijk bent. Voor beroepsfouten heb je echt een andere verzekering nodig.
Beroepsaansprakelijkheid verzekeren
Heb je een adviserend beroep? Sluit dan een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Je kunt de verschillende verzekeringen gemakkelijk vergelijken. Zo zie je direct de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die het beste bij je past. Voor een lage premie dek je de kosten van beroepsaansprakelijkheid. En dat is voor jou als ondernemer een veilige gedachte. Op Aansprakelijkheidsverzekering.nl geven we je onafhankelijk advies. Je vindt er zakelijke en privé verzekeringen. We helpen je graag de juiste verzekering te vinden. Ook voor je beroepsaansprakelijkheid. Dat scheelt je veel tijd om het zelf uit te zoeken. Bovendien hebben wij verzekeringen met een aantrekkelijke premie voor je. Zo betaal je nooit teveel voor het verzekeren van je beroepsaansprakelijkheid.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering heeft, behalve de WA-verzekering voor een auto, nooit een verplicht karakter, In algemene zin kun je wel stellen dat het afsluiten van deze verzekering echt aan te raden is. Zonder deze verzekering namelijk, kan het voortbestaan van jouw onderneming door een foutje zomaar eens op het spel komen te staan.
Mocht jij als ondernemer een vergissing maken, nalatig blijken of iets onachtzaams doet, dan kan jouw klant de schade bij jou claimen. Een verzekering kan deze claim eventuele dekken. Heb je geen verzekering, dan draai je als bedrijf zelf voor de kosten op en dat kan zomaar eens heel behoorlijk in de papieren kopen.
OP zoek naar de beste aansprakelijkheidsverzekering? Lees dan eerst alle informatie over deze verzekering en ga vervolgens de verschillende verzekeringen goed met elkaar vergelijken. Op basis van dat vergelijk kun je die verzekering kiezen die goed aansluit bij jouw specifieke wensen.