Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Als je per ongeluk schade toebrengt bij anderen, dan kun je daar aansprakelijk voor worden gesteld. Bij kleine financiële schade, zoals een omgestoten vaas, is dit geen groot probleem als je het zelf kunt betalen. Echter, als het gaat om grotere schade, zoals bij een antiek item, dan kan het soms wel tientallen duizenden euro’s kosten, waardoor het erg voordelig is om dan een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten. Waar verzekert deze verzekering je voor? Waar moet je op letten bij een  aansprakelijkheidsverzekering afsluiten ?

Waarom zou je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

aansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor alleenstaande of voor je gezin

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten kan je helpen om lichamelijk letsel of schade te verzekeren, die je per ongeluk hebt toegebracht. Let er hierbij dus op dat opzettelijke schade uiteraard niet is meeverzekerd. Deze verzekering kan je een helpen een hoop kosten te besparen, als je per ongeluk grote financiële schade hebt veroorzaakt. Tussen de meerdere maatschappijen zijn er een aantal verschillen te bekennen waar je op moet letten als je een  aansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten , waardoor het slim is om deze verschillen van te voren goed te bekijken en de meerdere opties te vergelijken.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Er is vaak onduidelijkheid over de verschillen tussen deze verzekering en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA—verzekering). Deze tweede verzekering is verplicht in Nederland, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten niet verplicht is. De WA-verzekering is verplicht voor mensen die een motorrijtuig bezitten en daarnaast ook voor jagers en exploitanten van kerncentrales. Toch kan het een hele slimme optie zijn om deze verzekering wel af te sluiten, omdat de schade die je zonder dat je het expres doet, kan veroorzaken, soms erg veel geld kan kosten.

Waar moet je op letten bij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Een van de eerste aspecten waar je op moet letten als je deze verzekering gaat afsluiten is de verschillen in maximale dekking voor schade en wie er allemaal meeverzekerd zijn als je deze verzekering afsluit. De maximale dekking verschilt namelijk tussen de meerdere verzekeringsmaatschappijen en ook het eventuele eigen risico kan in hoogte verschillen. Daarnaast zijn er meerdere opties voor wie er meeverzekerd zijn: je kunt voor een zogenaamde alleenstaandendekking kiezen, maar je kunt ook een gezinsdekking. Bij de gezinsdekking zijn ook je partner, kinderen en eventuele andere inwonenden verzekerd. Soms kun je ook je huisdieren meeverzekeren, waardoor de kosten ook worden gedekt als je hond bijvoorbeeld iemand bijt waardoor deze persoon lichamelijk letsel oploopt.

Wat is eigenlijk precies een aansprakelijkheidsverzekering?

Veroorzaak jij ongewild schade bij iemand anders, dan ben je met een aansprakelijkheidsverzekering gedekt voor de schade die jij hebt toegebracht. Je kunt op persoonlijke titel een dergelijke verzekering afsluiten, je kunt ook kiezen voor gezinsdekking en er zijn zelfs aansprakelijkheidsverzekeringen voor schade die huisdieren veroorzaken bij een ander.

Is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is zeker niet verplicht. Dat geldt wel voor de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor de auto. Vaak worden deze verzekeringen verward, terwijl het dus wel degelijk om verschillende verzekeringen gaat.

Waar let je op bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering?

Bij het afsluiten van deze verzekering let je uiteraard op de prijs. Bij bepaalde verzekeraars kun je bovendien zelf het verzekerde bedrag bepalen. Lees vooral de polisvoorwaarden goed door. Mocht je de verzekeringen willen vergelijken, dan kun je kijken op Aansprakelijkheidsverzekering.nl.

5/5 - (19 stemmen)
Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo