Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Stel je een situatie voor waarbij je per ongeluk wijn drinkt over een duur, antiek tapijt van een van je vrienden. Of dat je een dure vaas omstoot of je kind tijdens het spelen tegen de auto van je buurman aanfietst. Op dat soort momenten ben jij verantwoordelijk voor de schade, zowel materieel als lichamelijk, die bij een ander is toegebracht. Doordat je financieel verantwoordelijk bent voor de schade, zul je hoogstwaarschijnlijk deze ook moeten gaan vergoeden. Bij kleine ongelukken kun je dit zelf nog wel betalen, maar wat als deze schaden een aantal duizend euro bedraagt of misschien wel honderdduizenden euro’s? Grote kans dat je dit niet zelf kan betalen en dat is de precieze reden waarom mensen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekering  precies?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering: definitie en uitleg

Een aansprakelijkheidsverzekering is een type verzekering waarbij de financiële kosten worden vergoed die als gevolg van schade zijn ontstaan die je per ongeluk bij iemand hebt veroorzaakt. Hieronder vallen zowel lichamelijke schade, bijvoorbeeld als je door een groot ongeluk lichamelijk letsel veroorzaakt waardoor iemand invalide wordt, als materiële schade. Een aansprakelijkheidsverzekering kost meestal maar een paar euro per maand en alle banken en verzekeraars bieden dit type verzekering aan. Er zijn een groot aantal overeenkomsten tussen de maatschappijen, maar ook zijn er een aantal verschillen waar je op moet letten als je de verzekeraars goed wilt gaan vergelijken.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en meer vragen

Een van de grootste en belangrijkste vragen is:  wat is een aansprakelijkheidsverzekering  en wat houdt het precies in. Daarnaast komen er nog een aantal vragen bij kijken, zoals de hoogte van de premie, de precieze dekking en wie er allemaal zijn meeverzekerd. Onder de algemene dekking van een aansprakelijkheidsverzekering valt schade die per ongeluk is ontstaan, dus geen schade waarbij opzet in het spel was. In de regel valt ook de schade die je huisdier veroorzaakt, bijvoorbeeld als je hond iemand bijt, onder de dekking.

Verschillen tussen de meerdere maatschappijen

Een van de grootste verschillen tussen de verzekeraars die de aansprakelijkheidsverzekering aanbieden is de hoogte van de dekking en het eventuele eigen risico. Terwijl de dekking bij een aantal verzekeraars slechts enkele honderdduizenden euro’s is, kan deze ook oplopen tot ruim boven een miljoen euro. Ook zul je er op moeten letten wat het eigen risico bij de verzekeraar is, aangezien het soms zo kan zijn dat je de eerste € 500,- zelf zult moeten betalen bij een schadegeval.

5/5 - (24 stemmen)
Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo