Aansprakelijkheidsverzekering vaak slachtoffer van fraude

Aansprakelijkheidsverzekering vaak dupe van fraude
Aansprakelijkheidsverzekering vaak de dupe van fraude

Aansprakelijkheidsverzekering vaak slachtoffer van fraude. Die conclusie kan getrokken worden uit het verslag van het Verbond van Verzekeraars. De aansprakelijkheidsverzekering moet alleen de motorrijtuigenverzekering en de inboedel en opstalverzekering voor laten gaan. Het is al voor het vijfde jaar op rij dat er meer gevallen van fraude aan het licht komen.

Aansprakelijkheidsverzekering vaak slachtoffer van fraude, kostenpost van 96 miljoen voorkomen

In het jaar 2019 werden 22.000 gevallen van fraude ontdekt. In 2018 was dat nog 13.000 keer. Door het ontdekken van de fraude bleef de verzekeraars een kostenpost van 96 miljoen euro bespaart. Onder fraude verstaan we het opzettelijk verzwijgen van relevante informatie bij het aanvragen van een verzekering, net als simpelweg liegen. Dan gaat het om bijvoorbeeld mensen die claimen dat hun fiets gestolen is, maar wel met die fiets op de foto staan op Facebook. Het is een voorbeeld uit de praktijk.

Veel betere samenwerking door verzekeraars

Dat fraude vaker aan het licht komt heeft te maken met de veel betere samenwerking tussen verzekeraars en door gegevensuitwisseling. Ook systemen die in staat zijn om opvallende signalen waar te nemen helpen nadrukkelijk mee. Met die signalen kan een verzekeraar op onderzoek uitgaan. Het is belangrijk dat er weer meer fraudegevallen ontdekt zijn, want de bonafide verzekeringnemers krijgen vaak de rekening gepresenteerd. Want die krijgen een hogere premie voorgeschoteld.

Gegevens in het waarschuwingssysteem

Is er fraude aan het licht gekomen, dan zegt de verzekeraar de samenwerking op en uiteraard is er van honorering van de aanvraag geen sprake. Naar gelang de aard van de fraude kunnen de gegevens van de dader in het waarschuwingssysteem terechtkomen.

Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo