Vandaag de dag maakt de overgrote meerderheid van de Nederlanders dagelijks gebruik van het internet. Dit komt doordat ons leven een stuk makkelijker gemaakt wordt door het internet, maar ook doordat je er tegenwoordig bijna niet meer omheen kunt. Veel mensen hebben het internet nodig om hun werk te kunnen doen en ook in je privéleven word je vaak vreemd aangekeken wanneer je aangeeft geen gebruik te maken van het internet. Het gebruik van het internet brengt risico’s met zich mee. Risico’s die vaak groter zijn dan mensen zich beseffen. Het is bijvoorbeeld essentieel om een veilig wachtwoord te kiezen voor al jouw accounts.
Het belang van een goed en veilig wachtwoord
Er zijn verschillende redenen waardoor het belangrijk is om goed na te denken over het wachtwoord dat je voor een bepaalde site kiest. Allereerst is het zo dat wachtwoorden en andere inloggegevens, bijvoorbeeld een gebruikersnaam, gebruikt worden om te voorkomen dat kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot andermans account. Dat is belangrijk, want accounts bevatten vaak privacygevoelige informatie die op verschillende manieren misbruikt zou kunnen worden door cybercriminelen. Dit is ook de voornaamste reden dat het belangrijk is om voor een goed wachtwoord te kiezen. Hiermee voorkom je dat criminelen toegang kunnen krijgen tot jouw accounts.
Het identificeren van gebruikers
Het beveiligen van een account is niet de enige functie die een wachtwoord heeft. Uiteindelijk is een wachtwoord namelijk bedoeld om een gebruiker zich te laten identificeren. Dit klinkt misschien hetzelfde als het beveiligen van een account, maar dit is wel degelijk een andere functie. Door al je gebruikers te verplichten om zich te identificeren, is het mogelijk om mensen die zich niet goed gedragen daar op aan te spreken. Wanneer je bijvoorbeeld een forum hebt, kun je een gebruiker die constant aan het vloeken is hierop aanspreken en bij herhaardelijk negeren van de richtlijnen van het platform verwijderen. Als iedereen ingelogd moet zijn op een account, weet je zeker dat dit de gebruiker is die je wilt aanspreken. Echter, daarvoor moet je er wel zeker van zijn dat dit ook echt de gebruiker in kwestie is en niet iemand anders die toegang heeft weten te krijgen tot zijn of haar account.
Het gevaar van een zwak wachtwoord
Er zijn betrekkelijk veel mensen die een relatief zwak wachtwoord kiezen voor de accounts die zij gebruiken. Uit onderzoeken die naar dit probleem worden gedaan, komen vaak schrikbarende resultaten. Een relatief groot deel van de Nederlanders gebruikt één wachtwoord voor meerdere accounts en vaak zijn deze wachtwoorden niet al te sterk. Dit is goed nieuws voor cybercriminelen, want zij kunnen hiervan profiteren.
Als cybercriminelen erin slagen om jouw wachtwoord te achterhalen, krijgen zij toegang tot jouw account. Er zijn verschillende manieren waarop zij misbruik kunnen maken van wachtwoorden van consumenten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat criminelen producten bestellen op kosten van degene waarvan zij het wachtwoord hebben weten te achterhalen. Om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van deze vorm van criminaliteit, is het belangrijk om gebruik te maken van een goed wachtwoord, zodat het kwaadwillenden niet zomaar lukt om toegang te krijgen tot jouw account.
Aansprakelijkheid bij het uitlekken van een wachtwoord
Het is erg vervelend als je wachtwoord in verkeerde handen valt. Ondanks dat er veel beveiligingsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot wachtwoorden, komt het vrij vaak voor dat wachtwoorden uitlekken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het criminelen simpelweg lukt om je wachtwoord te raden, maar dit gebeurt vrijwel nooit. Wel kunnen zij programma’s gebruiken die proberen om wachtwoorden te raden. Echter, het is vaker zo dat het lukt om de beveiligde omgeving van een site te hacken of op een andere manier toegang te krijgen tot de gebruikersgegevens van een site. Als dit het geval is, is dat logischerwijs zeer kwalijk.
Verschillende situaties
De aansprakelijkheid bij het uitlekken van een wachtwoord staat niet vast. Het is dus niet zo dat je sowieso de site waarop jij een account hebt aan kunt klagen wanneer iemand erin is geslaagd om toegang te krijgen tot jouw account. Welke partij hiervoor aansprakelijk is, is voornamelijk afhankelijk van de toedracht van het uitlekken van het wachtwoord. Als het wachtwoord is uitgelekt omdat jij zelf een onveilig wachtwoord hebt gekozen, is er niemand anders aansprakelijk dan jijzelf. Indien jij het vermoeden hebt dat je wachtwoord op een andere manier in handen van cybercriminelen is gekomen, kun je een advocaat zoeken, zodat je in ieder geval juridische ondersteuning hebt. In dat geval is de kans namelijk aanwezig dat de situatie uitloopt op een rechtszaak, waarin jij bijgestaan kunt worden door je advocaat.
De website aansprakelijk stellen
Wanneer je een account hebt aangemaakt op een website en criminelen hebben toegang weten te krijgen tot dit account, kan het zomaar zo zijn dat de eigenaar van de website aansprakelijk is. Wel is het belangrijk om hier niet vanuit te gaan, maar eerst eens te kijken naar wat er precies gebeurd is. Als jij er dan uiteindelijk achter bent gekomen dat de desbetreffende website waarschijnlijk aansprakelijk kan worden gesteld, is het tijd om te kijken naar hoe je dit kunt aanpakken. Het is wel belangrijk om er zeker van te zijn dat de fout bij de desbetreffende website ligt en niet bij jou of bij een andere partij. Indien je dit zeker weet, kun je gebruik maken van de diensten van een advocaat. Deze kan jou helpen bij het aanspannen van een zaak tegen de website die schuldig is aan het uitlekken van jouw wachtwoord.
Je maakt dan kans op een schadevergoeding, maar hoe hoog deze is, is afhankelijk van te veel factoren om hierbij iets zinnigs over de omvang van de zaak te zeggen. Dit is voor een groot deel afhankelijk van wat voor schade jij hebt geleden door het uitlekken van je wachtwoorden. Als je bijvoorbeeld geld kwijt bent doordat cybercriminelen in de digitale omgeving van je bank terecht zijn gekomen, is het belangrijk dat je weet wat er precies is gebeurd en vooral ook dat je dit kunt bewijzen. Mocht dit het geval zijn, dan is het fijn dat de schade voor het grootste deel moet worden gecompenseerd door degene die hier aansprakelijk voor wordt gesteld, in dit geval de website die onzorgvuldig met jouw wachtwoord is omgesprongen.
Een IT-bedrijf aansprakelijk stellen
Indien jijzelf niet degene bent die heeft gezorgd voor het uitlekken van je wachtwoord, is het belangrijk om te weten wie hiervoor verantwoordelijk is. Het hoeft dan niet per se zo te zijn dat de site waarop je een account hebt de schuldige is. Dat komt doordat ook het IT-bedrijf dat door de site wordt ingehuurd om hun online beveiliging te verzorgen in bepaalde situaties aansprakelijk kan zijn. Zo kan het namelijk zo zijn dat er bij dat bedrijf fouten in de beveiliging zitten, waardoor zij aansprakelijk zijn voor de schade die je hebt geleden. Het is dan ook niet gek dat vrijwel ieder IT-bedrijf over een aansprakelijkheidsverzekering beschikt. Als zo’n bedrijf fouten maakt bij het beveiligen van de online omgeving van een ander bedrijf, kan (een deel van) de schade die hierbij is ontstaan op hen verhaald worden. Mocht jij dus schade hebben ondervonden van het uitlekken van jouw wachtwoord, moet je eerst uitzoeken welke partij er in deze situatie aansprakelijk is.
Hoe voorkom je dat criminelen hun hand kunnen leggen op jouw wachtwoorden?
Het is belangrijk om je best te doen om je wachtwoorden zo veilig mogelijk te houden. Je moet allereerst zorgen voor een goed wachtwoord, dit kies je zelf uit. Als je moeite hebt met het bedenken van een betrouwbaar wachtwoord, is het misschien fijn om gebruik te maken van een wachtwoordkluis te gebruiken. Dit is een programma dat een wachtwoord voor je bedenkt en dit voor je bewaart. Hierdoor weet je zeker dat je je wachtwoord nooit vergeet, maar ook dat je gebruik maakt van een goed wachtwoord. Echter, enkel het gebruiken van een sterk wachtwoord is niet genoeg. Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om op een veilige manier gebruik te maken van het internet.
Verbind niet zomaar met alle wifinetwerken
Iets wat veel mensen zich niet beseffen, is het feit dat criminelen gebruik maken van verschillende trucs om achter wachtwoorden te komen. Dit doen zij bijvoorbeeld door zelf een wifinetwerk op te zetten en mensen hier gratis mee te laten verbinden. Zij kunnen dan alles zien wat je doet op dit netwerk, bijvoorbeeld ook de wachtwoorden die je gebruikt. Om te voorkomen dat je hier het slachtoffer van wordt, kun je er het best voor kiezen om zo min mogelijk met openbare wifinetwerken te verbinden. Ook het gebruiken van een VPN kan erg nuttig zijn.
Gebruik een VPN
Als je regelmatig met onbekende wifinetwerken verbindt, kan het slim zijn om gebruik te maken van een VPN. Hierdoor wordt alle informatie die je naar het internet verstuurt eerst versleuteld. Dit zorgt ervoor dat een crimineel die jouw gegevens kan inzien via een malafide wifinetwerk niets kan met deze gegevens. De gegevens zijn namelijk zo versleuteld dat diegene helemaal niet kan zien of een bepaald stukje data een wachtwoord is of niet. Een VPN zorgt er dus voor dat je veilig gebruik kunt maken van het internet.
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts
Als je een sterk wachtwoord hebt weten te bedenken, is het van belang om dit slechts op één account te gebruiken. Door hetzelfde wachtwoord te gebruiken op meerdere accounts, neem je een risico. Wanneer een crimineel je wachtwoord voor de ene site weet te achterhalen, zal deze dit waarschijnlijk ook op andere sites proberen. Het is namelijk algemeen bekend dat veel mensen wachtwoorden hergebruiken, waardoor dit een goede kans van slagen heeft. Om te voorkomen dat je op deze manier nog meer problemen krijgt door het uitlekken van je wachtwoord, kun je er het best voor kiezen om nooit meerdere keren hetzelfde wachtwoord te gebruiken.