hoe zit het met de fiets van de zaak?

De aansprakelijkheidsverzekering en de fiets van de zaak

hoe zit het met de fiets van de zaak?
Hoe zit het met de fiets van de zaak?

Wat veel mensen niet weten is dat de elektrische fiets die werknemers zakelijk gebruiken niet onder de standaard aansprakelijkheidsverzekering vallen. En dat is toch goed om te weten zeker nu de fiets van de zaak meer en meer populair wordt. De elektrische fietsen van de zaak vallen overigens evenmin onder de wet de regelt dat voor motorrijtuigen een aansprakelijkheidsverzekering een verplichting is.

Fiets van de zaak: regels veranderd per 1 januari van dit jaar

Het is zelfs veel werkgevers ontgaan dat er voor zakelijke elektrische fietsen een speciale verzekering geldt. Dat is zo vanaf 1 januari van dit jaar. De nieuwe regeling geldt voor fietsen, elektrische fietsen speed-pedelecs, bromfietsen; ofwel fietsen die met de menselijke spieren moeten worden aangedreven en over een elektromotor beschikken. Ondertussen is ook bekend dat de waarde van het voordeel dat je privé haalt uit de fiets van de zaak forfaitair berekend wordt. Dit in de wetenschap dat een bijtelling geldt van 7 procent.

Hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering en de fiets van de zaak?

Wat betreft de aansprakelijkheid en de aansprakelijkheidsverzekering is het wat onoverzichtelijk wat betreft de fiets van het bedrijf. In de WAM staat genoteerd dat er voor motorrijtuigen een verzekeringsplicht geldt. Speed pedelecs zijn voor de wet gelijk aan een bromfiets en dus gelden dezelfde regels als voor brommers. Een speed-pedelec moet dus altijd WA-verzekerd worden. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. In geval van een ongeval ben je alleen verzekerd voor de schade die je aanricht bij de tegenpartij. De eigens schade is dus niet gedekt.

WA-verzekering niet verplicht voor de fiets van de zaak

Een WA-verzekering is niet verplicht voor een fiets van het bedrijf. Voorts is het zo dat als een van de werknemers met de elektrische fiets van de zaak schade veroorzaakt tijdens het privégebruik van de fiets, de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) voor dekking zorgt..

Het is als werkgever en werknemer dus verstandig om de polissen er eens bij te halen en de aansprakelijkheidsverzekering en verzekeringen in het algemeen te bekijken en te vergelijken,

Vergelijk & Bespaar
  • Vergelijk snel & eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen
  • Eenvoudig aanvragen: bespaar tot maar liefst: € 150,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten.
Aanbevolen door experts
Een aansprakelijkheidsverzekering hoort thuis in ieders basispakket van financiële diensten.Consumentenbond logo